2020-06-08 07:45:28• hírek • Blikk.hu

Újabb részlet a titkosított Klapka-aktákból: egy ház árával maradt adós az Aranyember

Újabb részlet a titkosított Klapka-aktákból: a táncosból lett üzletember halála után három évvel kiderülni látszik, Klapka György (†88) időnként kihasználta üzlettársai jóhiszeműségét.

P. Zoltán nyolc hónapja jutott a Gazdasági Versenyhivatal eddig zárolt dokumentumaihoz, azt akarta bizonyítani, hogy az Aranyember tőle sajátította ki a Hagyományos Mosópor ötletét, amellyel egyetemi tananyag lett és százmilliós haszonra tett szert. Klapka életrajzi könyvében bevallotta, az üzletben könyörtelenül kihasználta a jogi kiskapukat, ez volt az egyik titka. Csak Németországban járt a rács mögött adócsalás gyanújával, itthon sosem került bíróság elé.


– Klapka a fiatal feltalálókat felkarolta, tetszett neki az ötletem, de azt mondta, az ő nevével jobban befut. Közös céget csináltunk, de a nekem járó pénzt sosem adta meg. Halála előtt már csak erkölcsi elégtételt akartam, de lerázott – mesélte lapunknak a férfi.
 

Vallomása után jelentkezett a Blikknél ifjabb L. Kálmán, aki megerősítette Zoltán történetét, és elmondta, Klapka 25 éve őket is átejtette – adós maradt nekik egy ház árával.
 

– Először valóban Zoltán kereste meg édesapámat a Hagyományos Mosóporral. Mondta is, hogy befektetőket keres, mert minden rajtra kész – magyarázta Kálmán, aki meglepve tapasztalta, hogy néhány hónap múlva már Klapka György állított be Zoltánnal a kecskeméti üzem udvarára. – Hatalmas, vajszínű Mercedesszel érkezett. Emlékszem, előadta magát, mint valami géniusz, pedig mi tudtuk, hogy lenyúlta az ötletet. Megnézte a töltő- és csomagológépeket, édesapámmal pedig megegyezett a munkadíjban. Elszállította az árut, de nem nagyon fizetett. Amikor már másfél millió forinttal tartozott, leállítottuk a gyártást.
 

Kálmán szerint 1994-ben ennyi pénzért kisebb házat vehettek volna, de Kálmán családja úgy döntött, nem perelnek, inkább dolgoznak, hogy pótolják a kiesett bevételt.
 

– Apám sokszor kérte a pénzét Klapkától. Végül félmilliót megadott, de akkor már csak egy Zsigulival jött. Nem pereltünk, mert másoknak is dolgoztunk, inkább a munkába fektettük az energiát, és az anyagköltség majdnem meg is térült – mondta a ma már 68 éves kecskeméti vállalkozó fia.
 

Kiderült, Kálmánék megsajnálták Zoltánt.

– Mivel én sem jutottam a pénzemhez, egy orosz barát segítségével, cirill betűs dobozokban sok mosóport vittem ki Moszkvába, így sikerült a Klapka-kárt enyhítenem – emlékezett Zoltán, aki örül, hogy mások is igazolják őt.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: